Bedemand i Børkop med lokalt kendskab

Børkop er en by i det sydlige Jylland, der ligger mellem Fredericia og Vejle. Den har i omegnen af 6000 indbyggere, og dens historie kan spores tilbage til middelalderen. Naturen i området er kendetegnet ved et bakket landskab, hvor cykelglade motionister kan boltre sig. Når man bor i så forholdsvis lille en by som Børkop er, får man som erhvervsdrivende i byen et godt kendskab til lokalbefolkningen. Dette er vigtigt, hvis man for eksempel er bedemand Børkop. At være bedemand er et meget personligt erhverv, hvor man er i kontakt med mennesker, der er i deres følelsers vold. Derfor kræver det store menneskelige egenskaber at navigere i dette.

Som bedemand i Børkop, og særligt hvis forretningen har ligget der i mange år, stifter man tæt bekendtskab med byens borgere. Det kan være, at man som bedemand i en by som denne skal være med til at begrave flere generationer af familien. Derfor er det essentielt, at man har en føling med familiens forhold.

Hvad betyder bedemand egentlig?

Ordet bedemand kan siges at stamme fra gammel tid. Etymologisk oprinder udtrykket fra ordet “bydemand”. En bydemand havde til opgave at indbyde til bryllup, barnedåb og begravelse, længe inden avisen og telefonen eksisterede. Bydemanden gik fra gård til gård og informerede beboerne om, at en lokal borger i byen var gået bort. Efterhånden udviklede bydemandens opgaver sig, og med tiden blev det også hans opgave at tage sig af det praktiske i forbindelse med begravelser.

For en moderne bedemand i Børkop forholder det sig ikke som det gjorde i gamle dage. Omkring år 1550 blev det almindeligt at bruge kister til begravelser. Det var snedkere, der producerede disse kister. Det var derfor almindeligt at henvende sig til snedkeren i forbindelse med dødsfald i familien. Af denne grund var snedkeren og bedemand faktisk én og samme person, hvilket ikke er tilfældet den dag i dag.

Leave a Reply